20 Nisan 2009 Pazartesi

Tabuttan nazar boncuğuna, kuşburnu çekirdeğinden keçiboynuzu yeni ürünler ve pazarlar...

Yeni ürünlerle yeni pazarlar bulma zamanı! Siyah havuç suyundan tavuk ayağına, arıdan keçiboynuzuna kadar uzanan oldukça ilginç 30 ürün yeni fırsatlar sunuyor. Ekonomist dergisi son sayısında girişimciler için farklı ürünlerle başarılı olunabilecek pazarları araştırdı. İşte, çok kazandıracak iş fırsatları…
Susam soyma makinesi
Ağaç işleri makineleri, mobilya makineleri, lastik kırpma makinelerinin yanı sıra susam soyma makinesi de ihraç ürünleri arasına girdi. Bu ürünü Suudi Arabistan ve Sudan tercih ediyor.

Siyah havuç suyu ihracatı
Avrupa ve Uzak Doğu'dan gelen talebe bağlı olarak Ereğli'de siyah havuç üretimi, geçen yıla göre 8 bin dekardan 25 bin dekara çıktı. Siyah havucun önemli bir bölümünü Uzak Doğru ve Avrupa ülkelerine ihraç ediyor.

Tavuk ayağı ihracatı
Türkiye'den beş yıl önce yurt dışına gönderilmeye başlanan tavuk ayağı ihracatı, bugün 30 milyon dolara ulaştı. Özellikle Çin ve Vietnam gibi ülkeler bu ürüne ilgi gösteriyor. Tavuk ayağı soyuluyor, daha sonra dondurulup ambalajlanıyor ve yurt dışına gönderiliyor.

Istaka ve çelengi
Kosova başta olmak üzere Balkan ülkelerinin önemli bir kısmı bilardo ıstakası talep ediyor.

Yılda 10 bin tabut
Türkiye'den ihracatı yapılan en farklı ürün kalemlerinden biri de tabut. Genellikle çam, kavak, meşe ağaçlarından yapılıyor. ABD'ye yollanan tabutlar ise çift kapaklı oluyor. Avrupa'da yüksek kapaklı tabut daha çok istenirken Fransa'ya iki kişinin sığabileceği genişlikte tabutlar gönderiliyor.

Hollandalılar'a arı satıyor
Türkiye'de arı ihracatı yapan ilk şirketlerden biri Koppert. Ziraat mühendisi Atilla Yurtkulu, Antalya organize sanayi bölgesinde kurduğu şirkete, 2000 yılında Hollandalı bir de ortak almış.

Yurtdışında da nargile keyfi
Türkiye'de yılda yaklaşık 700 ton nargile tütünü tüketiliyor. Nargile tütünü Almanya, Avusturya ve Kuveyt'e satılıyor. Elmadan mangoya, capicinodan Hindistan cevizine kadar 20 farklı aromada nargile tütünü ihraç etmek mümkün.

Damızlık ve yarış atı ihracatı
Azerbeycan, Rusya, İngiltere, Fransa ve İtalya gibi ülkeler Türkiye'den yarış atı alıyor. Atları damızlık olarak isteyen ülkeler de var. At fiyatları 500 YTL'den başlayıp, 500 bin dolarlara kadar çıkabiliyor.

Arap ülkelerine 300 ton keçiboynuzu gidiyor
Dünyada yıllık ortalama 150 bin ton olan keçiboynuzu üretiminin yaklaşık yüzde 10'unu Türkiye'de yapılıyor. Arap ülkeleri ve İngiltere bu ürünü en fazla tercih eden ülkeler arasında. Bu ülkeler ürünlerimizi pekmez ya da kuruyemiş olarak tüketiyor. Ancak kozmetik ve ilaç sanayiinde de ürüne talep giderek artıyor.

Eski diplomattan nazar boncuğu
Nazar boncuğu ülkemize gelen türistlerin de tercih ettiği ürünlerin başında yer alıyor. ABD, Japonya ve Hindistan ağırlıklı olmak üzere dünyanın 100 ülkesi Türkiye'den nazar boncuğu alıyor. İspanya'dan El Corte Ingles, Fransa'dan Galeri LaFayette, Colombia'dan Exito, Meksika'dan El Pacio del Hiero, Japonya'dan Disneyworld, ABD'den ise Disneyworld ve Cost Plus gibi ünlü mağazalar Türkiye'den ürün alıyor.

AB ülkelerine Ligarba
1960 yılından beri ihracat yapan Bilgin Tarım Ürünleri, Doğu Karadeniz Bölgesi'nden tedarik ettiği doğal çiçek soğanlarını, aromatik bitkileri, meyveleri, meyve parçalarını, bitki kökleri ve yapraklarını ihraç ediyor. Almanya, Fransa ve Hollanda başta olmak üzere AB ülkelerine ihraç edilebiliyor. Ligarba ise bitkisel çay olarak, meyveli pasta ve yoğurtlarda, ayrıca şarap yapımında da kullanılıyor. Isırgan otu, papatya, aslan pençesi otu da ihraç edilebiliyor.

Farklı ürün yağları ihracı
Dünya üretiminin yüzde 75'i Türkiye'de olan fındığın işlenerek elde edilen rafine fındık yağı artık yurt içi ve yurt dışı pazarlarda kabul görüyor. Ayçiçeği yağı fiyatlarındaki hızlı artıştan sonra fındık yağının cazibesi artıyor.

Kuşburnu çekirdeği
Kuşburnu çekirdeği, likapa, kurt pençesi, aslan pençesi, yabani elma son dönemde öne çıkan ürünler. Güzellik kremlerinde Kuşburnu çekirdeğinin yağı kullanılıyor. Kurt pençesi, aslan pençesi gibi bitkiler de sağlık sektöründe kullanılıyor. Yaban elmasından ise bitki çayı yapılıyor.

Komşu ülkelere cam silme makinesi
Geçen yılla kıyaslandığında bu yıl ihraç ettiği makine ve aksamlarda yüzde 39,7'lik bir artış var. Bu sektörde ihracak kalemleri arasında susam yağı soyma makines, cam silme makinesi, süt sağma makinesi gibi ürünler de bulunuyor. Ukrayna başta olmak üzere Kosova, Makedonya, Rusya, Kazakistan, Suriye, Irak, İran, Fas, Mısır ve Yugoslavya ihracat gerçekleştiriyor.

Süt sağma makinesi
Kayseri'de üretilen süt sağma makineleri Yunanistan, Tunus ve Fas'a satılıyor.

Avrupa'ya uçak akü hücresi
Uçak akü ve hücreleri İspanya, Fransa, Ürdün, Belçika ve diğer Arap ülkelerine ihraç ediliyor. Pakistan, ABD, Mısır, Bosna Hersek olmak üzere birçok ülkeye taşınabilir batarya ve batarya malzemesi satılıyor. Ancak bu ürünler Türkiye'de az sayıda fabrikada üretiliyor.

Hasta sedyesi - ameliyat masası
Türkiye'den ihraç edilen ürün kalemleri arasında tıbbi cihazlar da bulunuyor. Bunlar arasında en ilginci hasta sedyesi, ameliyat masası, jinekolojik koltuklar gibi kalemler. Suudi Arabistan, Suriye, Ürün, Afganistan, Bulgaristan ve Ukrayna bu ürünleri en fazla tercih eden ülkeler.

Şırınga ihracatı büyüyor
Şırınga ihracatında Türki Cumhuriyetler ağırlıklı pazarı oluşturuyor. Kuzey Irak, Arnavutluk, Bulgaristan, Romanya, Rusya ve Ürdün de ihracat yaptığımız diğer yerler. Cerrahi eldiven de bu kapsamda satılacak ürünler arasında yer alıyor.

Almanya'ya ameliyat ipliği
Ameliyat ipliği ağırlıklı olarak Almanya, İran, Suudi Arabistan, Balkan Ülkeleri'ne ihraç ediliyor. İç piyasada da yoğun talep gören ürünün satışı için yabancı medikal şirketler ile temasa geçmek gerekiyor.

Türk vagonları yurt dışına
2008 yılı ilk üç ayının ihracat rakamları, geçen yılın ilk üç ayıyla karşılaştırıldığında en fazla artışın yaşandığı sektörlerin başında taşıt araçları ve yan sanayinin geldiği görülüyor. Irak, İran ve Almanya vagon ve emniyet kemeri talep eden ülkeler.

Karavan ihracı
İç pazardaki daralma nedeniyle İran, Dubai, Almanya, İsviçre ve Hollanda'ya yönelen şirketler büyük başarılara imza attı. Yurt dışında karavana kullanımı oldukça yaygın olması talebin yüksek olmasına neden oluyor. Neredeyse her evin iki karavanı var.

Baklava ihracatı yüzde 50 arttı
Türkiye'nin yaptığı gıda ürünleri ihracatında da farklı kalemler mevcut. Hem de bu farklı ürünler de, ihracat rakamları da gün geçtikçe artıyor. Örneğin, Türkiye'nin en ünlü tatlılarından biri olan baklavaya en büyük talep Yunanistan, ABD, Rusya, İspanya ve Danimarka'dan geliyor. Son yıllarda Ukrayna ve Arjantin gibi farklı ülkelere de baklava ihracatı gerçekleştiriliyor.

Namaz takkesi de satılıyor
Konya'da faaliyet gösteren Sentosa Triko, yılda bir milyon adetin üzerinde namaz takkesi üretiyor. Şirketin genel müdürü Mehmet Yılmaz, 2000 yılından beri erkeklerin namaz kılarken kullandığı namaz takkesini Suudi Arabistan'a ihraç ettiklerini söyledi.

Lokum ve hamsi pazarı
Geleneksel lezzetlerimizden bir diğeri olan Türk lokumu da ihracatı yapılan ürünler arasında. Son dönemde ise hamsi ihracatıyla ön plana çıkıyor. Türk şirketler, 15 yıldır Almanya, Belçika, Hollanda başta olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerine su ürünleri ihraç ediyor.

Unlu ürünlere ilgi var
6 milyon YTL'lik unlu ürün yurtdışına gönderiliyor. Bugün ayda yaklaşık 100 tonluk yufka, mantı, börek ihracatı yapan şirket, Almanya başta olmak üzere AB ülkelerinin çoğuna ve ABD'ye ihracat yapıyor.

Kaynak: Ekonomist

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder